Salli tylsyys

Liikaa harrastuksia.. Liian vähän harrastuksia… Liikaa menoja… Aina yksin…

Valintoja ja vaihtoehtoja, toisille pakkoja ennemmin kuin vapaaehtoisuutta. Olen tavannut ihmisiä, jotka ei vaan halua olla lasten kanssa päivittäin kotona vaan on pakko ohjelmoida arki aamusta iltaan. Olen toisaalta tavannut ihmisiä, joiden arki hoituu kotona, eikä tarvetta aikataulutetulle arjelle ole. Kuten myös niitä, jotka kokevat olevansa yksin lasten saannin jälkeen, eikä oikein ole löytänyt paikkaansa perheellisenä tässä oravanpyörässä juoksevien ihmisten maailmassa. Ja kaikkea mahdollista mahtuu näiden väleihin. 


Olen itse pohtinut asiaa itseni kannalta kuin myös lasteni kannalta. Esikoinen kaipaa jo leikkiseuraa ja kaipaan minäkin seuraa, jonka kanssa keskustella ymmärrettävästi muustakin kuin Minnistä ja Ryhmä Hausta. Kuopus kaipaa mahdollisuutta liikkua eritavoin kuin esikoinen. Omaa liikkumista en nyt ota huomioon tässä pohdinnassa (tosiasiassa kaipaan hikeä ja kunnon treeniä kuin hullu puuroa!!!) Mutta minkä verran virikkeitä ja lapsiseuraa alle kolmevuotiaat todella tarvitsee? 


Aina toisinaan kannan syyllisyyttä kun lapseni viettää niin paljon aikaa vain minun kanssani kotona ihan arkiaskareissa. Toisaalta haluan heidän oppivan niitä arkiaskareita, enkä tiedä jaksanko itse liian ohjelmoitua elämää. Kannan syyllisyyttä jatkuvasta suomen kielen käytöstä. Emme tapaa juurikaan muita kuin suomalaisia kavereita, katsomme pääsääntöisesti vain suomalaisia lasten ohjelmia, luen vain suomalaisia kirjoja heille… Pitäisikö minun panostaa enemmän myös englantiin, mahdollistaa sen oppimista? 


Sitten pääsemme tähän ongelmaan. Lapselle on hyvä sallia tylsyys ja antaa hänen kehittää mielikuvitustaan ja antaa hänen itsensä keksiä itselleen tekemistä. Mutta miten paljon ohjelmaa ja menoa on liikaa? Kuinka monet leikkitreffit viikossa on sopivasti? Onko lapselle tylsyyttä se, että viedään metsäretkelle tai että käydään leikkipuistossa ilman kaveria? Onko tylsyyttä se, että hän kavereiden kanssa keksii yhteisiä touhuja? Mikä lasketaan tylsyydeksi? 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s