Lorutellen, laulellen

Mitenkäs paljon teillä lorutellaan? Tai lauletaan? Meillä tehdään molempia todella paljon nykyään.

 2015-04-19-1

Olen aina ajatellut ja ehkä jostain lukenutkin, että lapsille pitää puhua paljon kielellisen kehittymisen vuoksi. Ihan kuin heidän pitää saada olla lattialla itsekseen fyysisen kehityksen vuoksi. Sitten syntyi vauva, jolle selitin ja juttelin ihan päivittäisiä asioita aamusta iltaan. Huomasin aika nopeasti, että uudet jutut alkaa loppumaan ja mitä vähemmän tuli unta, sitä vähemmän jaksoi päivittäisiä toimia toistaa lapselle. Ensimmäinen reaktio oli “Satukirjat!”, arvatkaa montako meillä oli silloin kirjahyllyssä… Onneksi löysin suomalaisia kirjoja nettikirppikseltä ja näin oli pulma ratkaistu. Tokihan tajusin myöhemmin, että tuolle vastasyntyneelle voin lukea ihan mitä vain, tärkeintä on, että hän kuulee kieltä. No onpahan satukirjoja.

Arvatkaa kauanko näihin kirjoista luettuihin loruihin ja satuihin jaksetaan keskittyä? Paremmin uppoaa sellaiset itse keksityt, joissa lorun lukija ei eksy riviltä ja pysäytä ilmehdintää. Voin kertoa, että aika nopeasti siirryttiin lauleskeluun. Spotifystä löydetyistä lasten laulu listoista joku soimaan ja itse lauleskelee siihen päälle ja melkein nuotilleen niin suosio on taattu.

 2015-04-19-3

Englannissa kuitenkin on tosi kiva systeemi lukemiseen tukemisen suhteen. Health visitor toi ensimmäisellä käynnillään tuollaisen mustavalkoisen kirjan, josta sitten ollaan tuijoteltu kuvia. Toisella kertaa saatiin pari muuta kirjaa ja loruja. Englanniksihan ne kaikki on, mutta aina voi katsoa kuvia ja itse keksii paremmin juteltavaa kun on edes ne kuvat, joista jutella.

En tiedä auttaako tämä kaikki juttelu myöhemmin puheen tuottamisessa, mutta sitä tässä nyt haetaan. Ehkä myöhemmin vielä toivon, että hän olisi edes hetkittäin hiljaa, mutta nyt toivon saavani edes pientä vinkkiä mitä pienessä päässä oikeasti liikkuu. Onkohan tästä oikeasti apua vai kehittyisikö hän normaaliksi puhujaksi ilman jatkuvaa puhetta ympärillään?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s