Lumi

IMG_5383

Itse maalla kasvaneena, koulumatkani hiihtäneenä ja illat pienellä kentällä talkoovoimin jäädytetyllä jäällä luistelemassa käyneenä on pakko sanoa, että kyllä mun mielestä lumi ja pakkaskelit tekee talven. Koska onhan se vähän säälittävää iloita siitä, että maa on sentin lumikerroksen saatuaan valkoinen. Mitäs sitten? Ei paljon tehdä lumilyhtyjä saatikka lumilinnoja. Tätä iloa kesti täällä tänä vuonna päivän, siis yhden päivän ja sitten satoikin taas jo vettä. En sano, etteikö täälläkin vilu pääsisi tulemaan. Siitä pitää kyllä kostea ilma ja kylmä tuuli huolen.

Tämän yhden päivän aikana ulkoilin ja nautin, koitin nähdä kaiken lumisempana kuin se ehkä oikeasti olikaan ja mietin tulevaisuutta. Millaisia talvimuistoja kerryttää lapsi, joka viettää talvensa (ja syksynsä ja keväänsä) kurassa temmeltäen. Jos itselläni talvimuistot ovat hiihtoladulta, luistinladulta tai mäenlaskusta ja niiden jälkeisiltä kaakaohetkiltä ja saunan lämmössä sulamisessa, niin miten lapsi voi ymmärtää sellaisen päälle yhtään mitään ellei ole sitä itse kokenut.

Mietin toki sitäkin, että ihmiset pitävät tätä varmaan helppona kun ei paukkupakkasia ole eikä täten tarvitse miljoonaa kerrosta pukea lapsen ylle ulos lähtiessä, mutta itseäni surettaa ehkä tietynlainen vuodenaikojen puuttuminen. Siis vuodenaikojen puuttuminen sellaisena kuin itse ne muistan ja koen. Otin tänään aiheen puheeksi miehenkin kanssa ja hän onneksi on vähän samoilla poluilla omien ajatusteni kanssa. Onneksi tämä ei ole tämän hetken ongelma ja tässä ehtii vielä vaikka mitä tapahtumaan…

Onko joku muu pohtinut tällaisia asioita?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s