Vanhanajan suklaakola

x5 2013-12-30-27

Välillä haaveilen erilaisista puodeista, joita pitäisin. Sellaisista pienistä, missä olisi mukava leppoisa tunnelma ja jos kyseessä olisi jollain lailla syötävään liittyvä puoti niin aina saisi maistiaisia. Olen nyt parina jouluna tehnyt omia toffeekaramelleja ja pohtinut miksei niitä voisi tehdä muutenkin. Nyt kun on ystävänpäivä ja laskiainen tulossa niin voisihan sitä ilahduttaa ystäviä vaikka pulkkamäessä tai muuten vaan kuuman kupillisen äärellä itse tehdyillä toffeekarkeilla.

Reseptistä kunnia ei suinkaan kuulu itselleni vaan se löytyy Anna Bergenströmin Joka kodin keittokirjasta, joka on kovassa käytössä kun kyseeseen tulee leivonta. En yleensä seuraa reseptejä kirjaimellisesti, mutta tämän kanssa olen tehnyt poikkeuksen.

Tarvitaan

  • 100 g voita,
  • 2dl kuohukermaa,
  • 3dl sokeria +1 dl siirappia + 3 rkl hunajaa,
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 dl kaakaota

Mittaa kaikki aineet kattilaan. Anna seoksen kiehahtaa , lasek lämpöä ja keitä todella miedolla lämmöllä niin, että pinnalla näkyy pieniä kuplia. Sekoita silloin tällöin. Keitä ilman kantta noin 30 min tai kunnes kuulakoe* onnistuu. Kaada valmis kolamassa voidellulle tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna jäähtyä, mutta merkitse ruudut, ennen kuin kola jäähtyy kokonaan. Leikkaa ruudut irti ja kääri jokainen pala voipaperiin.

*Kuulakokeella voi tarkistaa kolamassan valmistumisen. Tiputa pisara kolamassaa lasilliseen kylmää vettä. Kun kolasta saa helposti muovailtua puolikovan pallon, se on valmista ja massa pitää kaataa heti.

Joskus voi tietenkin käydä niin, ettei paloja ehdi käärimään voipaperiin. Se ei haittaa. Pääasia on, että nauttii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s