Ranskalaistyyppinen leipä

Ennen joulua reissasimme Pariisiin ja siellä vain ihmeteltiin miten voi olla, että pienen junamatkan päästä saa niin herkullista leipää. Otinkin tavoitteekseni löytää ja oppia tekemään yhtä herkullista leipää kuin mitä Ranskan leipomoista saa. Eli reseptejä ja keinoja jakoon, kiitos!
 2015-01-15-6Tämä leipä ei todellakaan ole kunnon ranskalaista leipää nähnytkään, mutta herkullista oli silti. Laitoin edellisenä iltana taikina”juuren” happanemaan eli 2,5 dl vettä ja 2,5 dl jauhoja ja purkki tasalämpöiseen (ei vetoisaan tai liian kylmään/kuumaan) paikkaan odottamaan. Suositus olisi odottaa vuorokausi, mutta en malttanut.

Sitten sekoitin hiukan kättä lämpöisempään veteen hitusen kuivahiivaa (en uskonut taikinajuuren juurikaan nostattavan), lisäsin jauhoja (graham- ja vehnäjauhoja), suolaa ja taikinajuuren. Vaivasin monitoimikoneella aika jämäkkää taikinaklönttiä n.12 min. ja jätin nousemaan pariksi tunniksi lämpimään. Parin tunnin päästä kävin pyöräyttämässä taikinan leipien muotoon ja jätin nousemaan vajaaksi tunniksi lämpimään paikkaan liinan alle. Ja leivät uuniin jonka olin kuumentanut n.250 asteeseen, mutta laskin lämpötilaa laittaessani leivät sinne n.200 asteeseen. Paistoaika oli n.30min.

Pahoittelen kun en pysty antamaan tarkkoja mittoja. Toisaalta käytän paikallisia jauhoja ja mielestäni aina ne hiukan poikkeaa suomalaisista jauhoista. Lisäksi meillä on kaasu-uuni ilman celsiusasteikkoa eli vedän yleensä leipoessani aika hatusta lämpötilat. Toisinaan jaksan asian tarkastaa, mutta jostain syystä koskaan se ei muistisopukoihin painu.

Jos jollain on hyviä leipäohjeita niin mielelläni otan niitä testaukseen. Vielä on löytämättä täydellinen kotitekoinen ruisleipä, niin ja tämä ranskalainen leipä. Mutta uskon kyllä maailman olevan täynnä herkullisia leipiä ja reseptejä. Ne vain tarvitsisi jaksaa kaivaa jostain esiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s