“Tuttu täti”

Täällä Englannissa on äitiysneuvolatoiminta aika lähellä Suomen systeemiä, suurimpana erona ehkä on ettei täällä tavata lääkäriä lainkaan ja täten sen enempää tutkimuksia ei vastaanotoilla tehdä. Täällä siis treffaillaan kätilöitä eli neuvolantätejä ja vastaanotolla otetaan verenpaine, sydänäänet äänet kuunnellaan ja virtsanäyte tarkastetaan. Paino täällä on otettu vain kerran, silloin ensimmäisellä kerralla, eikä oikeastaan ruokavaliosta ole sen ensimmäisen kerran jälkeen puhuttu lainkaan. Ultratutkimuksia kuuluu ainakin tällä seudulla raskauden ajalle kaksi, jotka ovat samoilla viikoilla kuin Suomessa ehkä aavistuksen tiukemmin rajoin, lisäksi on perusverinäytteet ja sokerinrasitustesti.

Jos jotain kysyttävää tulee neuvolakäyntien välillä niin voi soittaa ja jättää viestin, joka kuunnellaan ilmeisesti seuraavana aamuna tai varata aika suoraan omalle lääkäriasemalle. No olen käynyt tervehtimässä lääkäriä kerran tai kaksi ja varmistelemassa, että kaikki on ok, mutta harvoin sieltä on lähtenyt sen varmempana kuin sinne menikään. Lääkäri myönsi suoraan, ettei osaa kommentoida asiaa mitenkään. Onneksi itselläni ei ole ollut mitään suurempaa huolta ja asia on ratkennut vähän niinkuin itsellään, mutta jotenkin mietin silti toisinaan olisiko se hyvä, että täälläkin olisi oma neuvolalääkäri.

X5_ 2012-01-03-13.

Sokerinrasitustestiin kun menee ensimmäisen kerran niin juoma pitää hommata itse, on muuten ihan Tescossa myytävää perusurheilujuomaa, ja sen juotuaan tunnin päästä pitäisi olla labrassa, sinne sai mennä mihin aikaan tahansa päivästä. Itselläni kävi vähän hömelösti kun en mitään kirjallista ohjetta saanut. Pullokin, jonka ostin, oli litran ja kulautin siitä sitten puolet kurkusta alas ajatellen, että litra ainakin on liikaa. Olin lounaalla syönyt suuren hedelmäannoksen. Ei ihme, että tuli kutsu uudelleen tutkimuksiin kun arvot olivat vähän korkeat, olinhan juonut tuplamäärän juomaa. Toisesta kerrasta tulikin hyvät arvot ja pystyin huohahtamaan helpotuksesta. Ainahan tuo tuollainen saa jännittämään. Toisella kertaa juoman muuten sai labrasta ja siellä piti olla heti aamusta.

Koen tämän toisaalta olevan mielenkiintoista nähdä kuinka eritavalla asiat voidaan hoitaa ja kuinka paljon asiakkaalle oikeasti voidaan antaa vastuuta kannettavaksi. Jos Suomessa kuulee kuinka neuvolatäti on itkettänyt tulevaa äitiä moittiessaan painonnoususta tai muusta niin täällä ei sitä huolta ole. Ajatellen, että heinäkuun puolenvälin jälkeen olen ollut ensimmäistä kertaa täällä neuvolassa, niin tänään tapasin toisen kerran sen saman tädin, jonka kanssa aloin tätä “hoitosuhdetta” luomaan. Tässä välillä on tädit vaihdelleet säännöllisesti, etten ketään ole nähnyt kahdesti. Ei niillä siis ole mitään mahdollisuuksia oppia tuntemaan mua tai näkemään, josko joku on huonosti, saatikka jos mulla olis joku huonosti niin vaikea sitä olisi aina vieraalle ihmiselle alkaa kertomaankaan. Ja kun vastaanottoaika menee paperien täyttämiseen, hyvä kun ehtii silmiin vilaista niin myönnän suoraan, että olen onnellinen ettei mitään kummempaa murhetta ole tullut vastaan ja nyt ollaankin jo niin pitkällä, että voi ottaa yhteyttä suoraan sairaalaan. Mutta tänään siis tapasin “tutun”, joka pohti ollaanko koskaan vielä tavattu ja jolle sai kertoa kaiken puolen vuoden aikana tapahtuneen uudelleen.

Täällä neuvolantädit ovat siis kätilöitä kun Suomessa he voivat olla myös terveydenhoitajia, mutta kun itse kuvittelin kätilöiden osaavan kertoa paljon enemmän synnytykseen valmistautumisesta ja kaikesta mitä tulee tapahtumaan (jostain syystä on alkanut kiinnostamaan pikku hiljaa enemmän ja enemmän), saan aina vastaukseksi katsoa netistä tai vaihtoehtoisesti saan tietää sitten kun menen tutustumaan sairaalaan…ellen ole synnyttänyt sitä ennen, kuten neuvolantäti tänään tokaisi.

Kuva on Suomesta muutaman vuoden takaa. Vaikkei se liity mitenkään aiheeseen niin joskus sitä vain tulee kaivanneeksi sinne tuttujen pariin enemmän kuin normaalisti..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s