19.12. – Joulupiparit

 2014-12-04-136

Perinteisiä joulupipareita tuli tänä vuonna tehtyä enemmän kuin tarpeeksi. Toisaalta niiden tekeminenkin aloitettiin ajoissa joten sekä taikinaa että pipareita on ehtinyt kadota parempiin suihin jo melkoisesti. Aina välillä yritän löytää sitä The reseptiä, mutta palaan aina uudelleen ja uudelleen saman ohjeen ääreen. Ohje löytyy Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Tykkään etenkin siitä, että se on munaton. Varsinkin siinä taikinan syömis -kohdassa. Mukailen ohjetta, koska laitan inkivääriä, mutta en pomeranssinkuorta ja käytän ehdottomasti tummaa siirappia vaalean sijaan jos sitä suinkin on saatavilla.

Ohjeesta tulee noin 200 piparkakkua.

Ekstan piparkakut
4 dl sokeria
2 dl siirappia (mielellään vaaleaa)
2 dl vettä
250 g margariinia tai voita
2 rkl kanelia
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 rkl jauhettua neilikkaa
(1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta)
1 rkl ruokasoodaa
15 dl vehnäjauhoja + vähän jauhoja leipomiseen

Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi, joka jää aika löysäksi. Se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa. Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.
Kauli taikinaa pieni pala kerrallaan, se on aina helpointa. Laita vain vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti.
Paina muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-250-asteisessa uunissa (minä paistoin 200 °C:ssa) keskitasolla 4-6 minuuttia. Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin helposti.

Pipareita voi koristella manteleinpuolikkailla, jolloin ne painellaan pipareille ennen paistoa. Itse luotan perinteisiin koristelemattomiin tai koristelluihin. Se lähinnä riippuu ajasta. Olen kuitenkin tämän joulunaluajan aikana oppinut, että sokerikuorrukkeillakin on väliä. Täältä saa ostettua sekä Icing sugaria, että Royal Icing sugaria. Itse luotin tietenkin perinteiseen Icing sugariin, kunnes opiskelin, että Royal versio on sitä joka pysyy paikallaan ja kovettuu paremmin ilman sotkemista kananmunan kanssa. Hah, tästä lähin koristelen kaiken. Niin ja muuten vielä ehtii ennen joulua tehdä taikinaa syötäväksi jos piparit ovat vielä leipomatta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s