Ryhti

Olen huomannut itse viimeisen vuoden aikana, kuinka työasento todella vaikuttaa siihen kuinka voin. Mitä enemmän istun paikoillani, mitä enemmän neulon ja mitä enemmän istun koneella, sitä enemmän kehoni kertoo voinnistaan kolottaen, kiristäen ja särkien. Ja kyseessä ei ole siis se mukava lihassärky, joka tulee liikunnan jälkeen, se kun tiedä tehneesi jotain. Tarkoittamani olotila ja kolotus on nimenomaan sellaista, joka tuntuu siltä, että veri ei ole kiertänyt riittävästi. 

Isoäitini sanoi kerran minulle, että hän nyt yli 80-vuotiaana pitää tavoitteenaan olla neljä tuntia vuorokaudessa liikkeessä. Mielestäni siinä on itse kullekin hyvää tavoitetta. Olla aktiivinen neljä tuntia. Siinä ehtii silti vielä tekemään muutakin kuin töitä. Ei ehkä istumaan sohvalla niin kovinkaan paljon, mutta siksihän se vasta kehoa ja mieltä kunnossa pitääkin. Vähän nolotti siinä olla vieressä ja pohtia, että niin toisinaan näin nuoremmalle se liikkeelle lähtö on vain kovin vaikeaa. Olen tosin skarpannut keskustelusta lähtien ja näin kesällä pitää jo puutarha sen verran liikkeessä, että sentään jotain tulee tehtyä päivittäin. 

Talvella oli toisin. Istuin ja neuloin, kävin muutamia kertoja viikossa lenkillä, pyrin joogaamaan päivittäin. Huomasin joogaharjoituksen usein olevan hidas tempoisempaa ja rauhallisempaa kuin mihin olin tottunut. Eräs ihan lempiasennoistani on perus jalat kohti kattoa, jossa pyritään saamaan istuinluut mahdollisimman lähelle seinää. Ja kun vielä laittaa vyöllä jalat yhteen siten, ettei ne rentoutuessaan pääse notkahtamaan on syvä rentoutus ja rauhallinen mieli taattu.

Image

Toinen aivan huippu asento on ylläolevassa kuvassa. Auttaa kun rintakehän seutu on jumissa, kun on vietetty liian pitkiä aikoja koneen äärellä tai kannettu vauvaa tai muuten vaan oltu huonossa ryhdissä antaen rintalihasten supistua ja vetää olkapäitä eteen. Itse tykkään vielä pitää jalkapohjat yhdessä polvien auetessa sivuille lonkanseutua avaten. Jos rintakehä on kovin jäykkä on hyvä pitää polvet vaikka koukussa ja jalkapohjat lattiassa. Hyvä olisi koittaa saada selkäranka pidettyä mahdollisimman pitkänä eli koittaa saada häntäluuta osoittamaan kohti kantapäitä. Olen kuvassa rullannut pyyhkeen, mutta voi käyttää myös vilttiä tai mitä tahansa muuta rullaa, joka tuntuu hyvältä ja oikean paksuiselta. Aseta se juuri lapaluiden alle ja anna käsien ja olkapäiden, niskan ja pään rentoutua. Ainahan ei tarvitse koko pyyhettä rullata vaan voit jättää osan esim. pehmukkeeksi pään alle. Erityisesti jos lihakset ovat kovin pahasti jumissa saattaa pienempi rulla tuntua paremmalta. Ja rullan kokoahan voi kasvattaa sitä mukaa kuin hyvältä tuntuu, vaikka rullaisit kaksiki pyyhettä. Hyvän asennon löydettyäsi, käy läpi koko koko aloittaen varpaistasi ja aina jännitystä löydettyäsi pyri rentouttamaan se alue ja jatka eteenpäin. Muista rentouttaa myös kasvot, posket, otsa ja kurkku ja kieli. Anna lopulta kehosi tuntua painavalta kuin se vajoasi syvemmälle pehmeäksi muuttuneeseen lattiaan. Rentoudu.

Voit pysyä näissä asennoissa jopa 20 minuuttia. Itselläni ainakin tuntuu koko pää kevyemmältä ja olo paljon paremmalta. Niin kovin vähän sitä toisinaan tarvitsee hyvinvointiin. Muistetaanhan pitää kehostamme huolta.

Advertisements

2 responses to “Ryhti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s